#WorldHealth Day: Ο Καποδίστριας & η επιδημία πανώλης στην Ελλάδα το 1828 μέσα από το Ψηφιακό Αρχείο Ι. Καποδίστρια

#WorldHealthDay
Άνοιξη 1828. Λίγους μήνες μόλις έχει αναλάβει ο Καποδίστριας την ηγεσία της Ελλάδας, η λοιμώδης επιδημία της πανώλης εξαπλώνεται στην επικράτεια….

Η Καποδιστριακή κυβέρνηση οφείλει να φροντίσει τους κατοίκους με κάθε τρόπο. Για την αντιμετώπιση της επιδημίας ο Καποδίστριας δίνει έκτακτες αρμοδιότητες σε κατά τόπους επιτρόπους, συνεργάζεται με ξένους και Έλληνες ειδικούς, για την έκδοση αυστηρών οδηγιών προστασίας και αποφυγής εξάπλωσης της νόσου και για την εφαρμογή γενικής καραντίνας σε περιοχές που επιβάλλονταν. Σύμφωνα με τα Φ.Ε.Κ. αυτής της περιόδου, αντιμετωπίζεται η εξάπλωση της πανώλης με απομονώσεις ασθενών, ίδρυση λοιμοκαθαρτηρίων, υγειονομικές ζώνες και άλλα αντιμολυσματικά μέσα, ενώ σε πολλές περιοχές απαγορεύεται ο ελλιμενισμός πλοίων.

Αυτές κι άλλες πολλές πληροφορίες, που μας θυμίζουν με έναν τρόπο την  κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, εντοπίζονται στο Ψηφιακό Αρχείο Ιωάννη Καποδίστρια. Στο παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε κι εσείς να «ρίξετε μια ματιά» στο παρελθόν,  να βρείτε τις πρωτότυπες αποφάσεις, επιστολές, διορισμούς του Κυβερνήτη κατά την περίοδο που η επιδημία της πανώλης έπληττε το νεοσυσταθέν νεοελληνικό κράτος.

Οι σπουδές του Καποδίστρια στην ιατρική σε συνδυασμό με τη νηφαλιότητα και την οργανωτικότητα που τον διέκριναν αλλά και με την εμπιστοσύνη που έδειξε στους συνεργάτες του και σε ειδικούς –  όπως ο Ελβετός γιατρός L.-A.Gosse – συνέβαλαν να ξεπεράσει εν τέλει η χώρα τον υγειονομικό σκόπελο στα πρώτα της βήματα και να συνεχίσει την πορεία της θεμελίωσής της.

Εμείς σήμερα, στηρίζουμε τις προσπάθειες των εργαζομένων στον τομέα της υγείας #μένουμεσπίτι, και τους ευχαριστούμε από καρδιάς #MuseumsThankHealthHeroes! Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, είναι, να σας κρατάμε συντροφιά «MuseumfromHome!