DSC02779

ΣΥΛΛΟΓΗ

Η Συλλογή του Μουσείου Καποδίστρια περιλαμβάνει τον μεγαλύτερο αριθμό προσωπικών αντικειμένων του Κυβερνήτη, ανάμεσά τους: μοναδικά τιμητικά δώρα που έλαβε κατά την πολιτική του σταδιοδρομία, βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης και αντικείμενα της οικοσκευής του. Επιπλέον η συλλογή απαρτίζεται από τεκμήρια της Κυβερνητικής περιόδου, από οικογενειακά κειμήλια και έπιπλα της αγρέπαυλης 

Το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής προήλθε από δωρεά της απογόνου του μικρότερου αδελφού του Κυβερνήτη, αείμνηστης Μεγάλης Ευεργέτιδας Μαρίας Καποδίστρια-Δεσύλλα, η οποία μαζί με το ακίνητο της Κουκουρίτσας, δώρισε και πολλά μοναδικά οικογενειακά κειμήλια. Μέσα στα χρόνια, η Συλλογή έχει διευρυνθεί από δωρεές υποστηρικτών του Μουσείου και συμπολιτών μας που επιθυμούν να διασωθούν κειμήλια και τεκμήρια σχετικά με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ώστε να μελετώνται και να παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό. 

 

HIGHLIGHTS ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ

Ιωάννης Καποδίστριας, 1814
1

Ιωάννης Καποδίστριας, 1814

Pieter Recco (1765 – 1820)
Λάδι σε καμβά, 115×137εκ.
Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ 092

Έργο του φλαμανδού ζωγράφου Pieter Recco που φιλοτεχνήθηκε στην Ελβετία στα τέλη του 1814. Ο Καποδίστριας πόζαρε για τη δημιουργία της προσωπογραφίας του, την οποία και έστειλε δώρο στην οικογένειά του, στην Κέρκυρα.
Στο πορτρέτο αυτό ο Ιωάννης Καποδίστριας απεικονίζεται σε ηλικία 38 ετών, φορώντας την επίσημη διπλωματική ενδυμασία και φέροντας στο δεξί πέτο το παράσημο του Μεγαλόσταυρου της Αγίας Άννης. Στον λαιμό του φέρει τον Σταυρό Β΄ τάξης του Τάγματος του Αγίου Βλαδιμήρου που του απονεμήθηκε από τον Αλέξανδρο Α΄ τον Ιούνιο του 1814, για την επιτυχία της διπλωματικής αποστολής του στην Ελβετία.

Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αγίας Άννης, της Α΄ τάξης
2

Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αγίας Άννης, της Α΄ τάξης

Διάμ: 6,9εκ
Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ 056

Αστέρας από το Μεγαλόσταυρο του τάγματος της Αγίας Άννης που ο τσάρος Αλέξανδρος Α’ απένειμε στα 1814 στον Ιωάννη Καποδίστρια για τις υπηρεσίες του στην Ελβετία. Ο αστέρας φέρει περιμετρικά του σταυρού την αναγραφή:AMAN.JUST.PIET.FIDEM. (Aman[tibus] just[iam] piet[atem] fid[em]).

Πίνακας με πορτρέτα Ηγεμόνων στο Συνέδριο της Βιέννης
3

Πίνακας με πορτρέτα Ηγεμόνων στο Συνέδριο της Βιέννης

Αρχές 19ου αιώνα, Διαστ: 34×34εκ.

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ 193

Πίνακας με ενσωματωμένες έξι προσωπογραφίες-μινιατούρες των έξι ηγεμόνων που συμμετείχαν στο Συνέδριο της Βιέννης. MAXIMILIEN-JOSEPH – Βασιλιάς της Βαυαρίας, 1806 – 1825 (πάνω δεξιά), FREDERIC GUILLAUME III – Βασιλιάς της Πρωσσίας, 1797 – 1840 (πάνω αριστερά), ALEXANDRE I – Τσάρος της Ρωσίας, 1801 – 1825 (στο κέντρο), LOUIS XVIII – Βασιλιάς της Γαλλίας, 1814 – 1824 (κάτω δεξιά), FRANCOIS II – Αυτοκράτορας της Αυστρίας, 1804 – 1835 (κάτω στο κέντρο) και GEORGES IV – Αντιβασιλέας της Αγγλίας, 1810 – 1820 (κάτω αριστερά). Τα πορτρέτα, ζωγραφισμένα σε όστρακο, των έξι σημαντικότερων ηγεμόνων που πήραν μέρος στο Συνέδριο της Βιέννης, δωρήθηκαν από τους ίδιους στον Ιωάννη Καποδίστρια.

Τα πορτρέτα αυτά τοποθετήθηκαν με την φροντίδα του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια μέσα σε κορνιζαρισμένο πλαίσιο από έβενο με επίχρυση κορνίζα, το οποίο και έστειλε δώρο στον πατέρα του, Αντώνιο – Μαρία Καποδίστρια.

Δολοφονία του Ι. Καποδίστρια, 1872
4

Δολοφονία του Ι. Καποδίστρια, 1872

Χαράλαμπος Παχής (1844 – 1891)
Λάδι σε καμβά, 101,5 x 77εκ.
Δωρεά Ερασμίας Παντελιού
Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ195




Πίνακας του κερκυραίου ζωγράφου Χαράλαμπου Παχή, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της Επτανησιακής ζωγραφικής Σχολής, όπου αναπαρίσταται το ιστορικό θέμα της δολοφονίας του Καποδίστρια στο Ναύπλιο, με αλληγορικούς συμβολισμούς. Το έργο αυτό δωρήθηκε στο Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών από την Ερασμία Παντελιού.

Παναγία η Βρεφοκρατούσα
5

Παναγία η Βρεφοκρατούσα

Διαστ: 17×20εκ.

Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ 126

Η εικόνα της Παρθένου με το θείο βρέφος κοσμημένη με ημιπολύτιμους λίθους και με χρυσά νομίσματα ήταν δώρο της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους προς τον Κυβερνήτη, το 1830.

Φοίνικας
6

Φοίνικας

Διαστάσεις: 2,20εκ. (διάμετρος)

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ395



Το πρώτο ελληνικό νόμισμα της νεότερης Ελλάδας, κόπηκε από τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια το 1829. Για την κατασκευή τους χρησιμοποιήθηκε ασήμι που προήλθε από άλλα αντικείμενα, όπως διακοσμήσεις όπλων. Η αξία του ορίστηκε στο 1/6 του ισπανικού δίστηλου τάλιρου, που είχε ευρεία κυκλοφορία τότε στον ελλαδικό χώρο. Η κοπή του Φοίνικα σταμάτησε με διάταγμα του Όθωνα, την 1η Φεβρουαρίου 1833.

Στην μπροστινή όψη του νομίσματος απεικονίζει το μυθικό πουλί Φοίνικας, το οποίο αναγεννάται από τις φλόγες, στεφανωμένο από το σύμβολο του σταυρού. Περιμετρικά υπάρχει η επιγραφή ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΠΟΛΙΤΕΙΑ αωκα (1821) και τα σύμβολα του νομισματοκοπείου. Στην οπίσθια όψη στο κέντρο δηλώνεται η αξία του νομίσματος εν μέσω στεφάνης ελιάς και δάφνης. Περιμετρικά φέρει επιγραφή: ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ι.Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1828

Το νόμισμα αποκτήθηκε το 2019 μέσω καμπάνιας πληθοπορισμού.

Γενεαλογικό Δέντρο οικογένειας Καποδίστρια
7

Γενεαλογικό Δέντρο οικογένειας Καποδίστρια

Μάριος Πιέρης (1906-1990)
Ακουαρέλα σε χαρτί, (χ.χ), 71,5 x 106εκ
Δωρεά Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας
Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ157

Σύµφωνα µε την προφορική παράδοση, οι Καποδίστρια ήλθαν στην Κέρκυρα κατά τα τέλη του 14ου αιώνα, από την πόλη Capo d’ Istria (το σηµερινό Κόπερ της Σλοβενίας). Λέγεται ότι το αρχικό επίθετό τους ήταν Βιττόρι, όµως σύντοµα επικράτησε το επίθετο που προσδιόριζε την καταγωγή τους: Καποδίστρια. Ο κλάδος της οικογένειας Καποδίστρια, από τον οποίο προέρχεται ο Κυβερνήτης, είναι αυτός των Μουράγιων (delle Mura, δηλαδή των τειχών). Πήρε το όνοµά του από το σηµείο όπου βρισκόταν η κατοικία της οικογένειας, δηλαδή πάνω από τα θαλλάσια τείχη της πόλης της Κέρκυρας.

Το έργο αυτό αποτελεί δωρεά της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας στο Μουσείο Καποδίστρια.

Άτλαντας του Vincenzo Coronelli (1650-1718)
8

Άτλαντας του Vincenzo Coronelli (1650-1718)

Memorie Ηistoriografiche delli regni della Morea e Negroponte e luoghi adiacenti, Βενετία 1686

Μουσείο Καποδίστρια – Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών ΜΚ306



Ο γεωγραφικός άτλαντας του γνωστού χαρτογράφου Κορονέλλι ανήκε στον Ι. Καποδίστρια κι αποτελεί ένα από τα λιγοστά βιβλία της βιβλιοθήκης του που σώζονται σήμερα. Εκδόθηκε στη Βενετία το 1686 και περιλαμβάνει σημαντικές πληροφορίες για τις οχυρώσεις στον ελλαδικό χώρο.