ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μέσα στους κάμπους, στη δροσιά, που βόσκουνε κοπάδια
σε περιβόλι’ αγύριστα και μοσχομυροδάτα,
στους κήπους ολοτρόγυρα σε ξέφωτα λειβάδια
σκορπά ο Μάης ευωδιαίς και η Αυγή την αύρα…
Η Πρωτομαγιά, Ξενοφών Στίνης, Εφημερίδα ΦΩΝΗ, Μάιος 1911
Η κερκυραϊκή άνοιξη μαγεύει όποιον τύχει να βρεθεί στο νησί τέτοια εποχή. Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι γιόρταζαν την αναγέννηση της φύσης. Η πρώτη μέρα του Μάη στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν αφιερωμένη στη θεά των λουλουδιών Φλώρα.
Στην Κέρκυρα, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα, μικρά παιδιά, φορώντας λουλουδένια στεφάνια, χτυπούσαν στην πόρτα του άρχοντα κάθε χωριού για να αναγγείλουν τη γιορτής της άνοιξης και να ευχηθούν υγεία και αφθονία.
“Ο γεωργός στεφανώνει με λουλούδια το αλέτρι του, τα βόδια, το άλογο και το γαϊδουράκι του… ο κτηνοτρόφος τις κατσίκες και τα αρνιά του. Οι νοικοκυρές σκορπάνε λουλούδια στο κρεβάτι και στο τραπέζι και φτιάχνουν μπουκέτα που τα κρεμούν στον τοίχο του σπιτιού…”
Εμ. Θεοτόκης, 1826
Την Πρωτομαγιά στην Κέρκυρα οι χωρικοί έφερναν στην πόλη έναν κορμό κυπαρισσιού, το φύλλωμα του οποίου είχαν στολίσει με στεφάνια και πολύχρωμες κορδέλες. Κρεμούσαν πασχαλινά κόκκινα αυγά, κουκουνάρια, αγκινάρες και άλλα φρούτα επιχρυσωμένα, περιστέρια και άλλα τέτοια. Το δέντρο τούτο του Μαΐου θύμιζε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο. Οι χωρικοί που κρατούσαν το κυπαρίσσι τραγουδούσαν έξω από τα σπίτια.
Χελιδόνια τιτιβίζουν παντού τριγύρω… ένα κοριτσάκι φτιάχνει στεφάνι με τεράστιες κόκκινες παπαρούνες…
“…Πραγματικά δεν μπορείς να βάλεις στο νου σου πόσο όμορφος είναι αυτός ο τόπος, καλυμμένος λουλούδια! Σχεδόν δεν απομένει πράσινο αφού ολόκληρα χαλιά από κατιφέδες, γεράνια, ορχιδέες, ίριδες και χαμομήλια σκεπάζουν τα πάντα. Οι φράκτες είναι απολύτως ροζ και πραγματικά, η όλη εικόνα είναι πέρα από κάθε περιγραφή…”
Έντουαρντ Ληρ, Τα κερκυραϊκά χρόνια
Πάσχα στην Κέρκυρα
Μάιος 1856: Θα χαρώ πολύ να λείψω από την πόλη όλη την επόμενη εβδομάδα, καθώς το Ελληνικό Πάσχα είναι εξαιρετικά θορυβώδες, τα τύμπανα και οι ντουκεφιές σε ξεκουφαίνουν, κι επιπλέον είναι αυτό το απεχθές έθιμο της σφαγής των προβάτων στην εξώπορτα μπροστά κάθε σπιτιού, καταμεσής του δρόμου! Όλοι, πλούσιοι ή φτωχοί, τρώνε αρνί την Κυριακή του Πάσχα, όπως τα Χριστούγεννα όλοι τρώνε κρέας ή πουτίγκα στα δικά μας μέρη…
Έντουαρντ Ληρ, Τα κερκυραϊκά χρόνια
Το Πάσχα στην Κουκουρίτσα ήταν πάντα μεγάλη γιορτή. Τη μοναδική φορά που ο Ιωάννης Καποδίστριας επισκέφθηκε την Κέρκυρα στη διάρκεια της θητείας του στην διπλωματική υπηρεσία της Ρωσίας, ήταν την άνοιξη του 1819. Ήταν από τις πρώτες φορές που ήρθε σε επαφή με Έλληνες οπλαρχηγούς και τους προσκάλεσε να γιορτάσουν μαζί την Κυριακή του Πάσχα.
Εδώ μαζευόταν όλη η οικογένεια την Κυριακή και στον 20ό αιώνα, για να μοιραστεί γύρω από το τραπέζι τη μαγεία της φύσης και την ανάταση που ακολουθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στην πίσω βεράντα της κατοικίας μπορεί να ψήνονταν ακόμη και 10 αρνιά, ενώ το τραπέζι στρωνόταν κάτω από τη σκιά της κληματαριάς.