Η Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου θεωρείται ίσως η πρώτη Ελληνίδα πεζογράφος, έχοντας αφήσει περισσότερα από δέκα θεατρικά δράματα στα ελληνικά και περίπου 16 έργα στα ιταλικά. Το σημαντικότερο όμως έργο της, θα λέγαμε ότι είναι η Αυτοβιογραφία της. Είναι ένα σημαντικό λογοτεχνικό κείμενο γραμμένο με ευθύτητα, χάρη και ρομαντική διάθεση, στην καθομιλουμένη της επτανησιακής άρχουσας τάξης. Μέσα από μια λεπτομερή σκιαγράφηση της ζωής της, παίρνουμε μια εικόνα για την κοινωνική θέση της γυναίκας, της αριστοκρατικής τάξης, των αρχών του 19ου αιώνα στη Ζάκυνθο. Η Ελισάβετ δεν διστάζει να φέρει στο προσκήνιο την σύγκρουση που βιώνει ως γυναίκα με τη συντηρητική κοινωνία της ιδιαίτερης πατρίδας της. «Η μάμμη μου είχε την επιστασίαν εκείνων των πραγμάτων όπου περικλείει ο οίκος, ο θείος μου είχε και έχει την επιστασίαν και την εξουσίαν των ακινήτων υπαρχόντων, ο πατέρας μου εφρόντιζε δια τας πολιτικάς υποθέσεις και δια τας οικιακάς δεν είχε καμμίαν έγνοιαν, όθεν η μητέρα μου είχε την επιστασίαν της ανατροφής των παιδιών, αλλά τα μέσα της έλειπον. […] Το σπήτι μας είχε (καθώς και ακόμη έχει) εκείνον τον παλαιόν, βάρβαρον και αφύσικον και απάνθρωπον ήθος, όπου θέλει ταις γυναίκαις ξεχωρισμέναις από την ανθρώπινην εταιρίαν.»
Οι περιορισμοί και τα εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η νεαρή Ελισάβετ, την οδηγούν να βρίσκει παρηγοριά στα βιβλία και τα συγγράμματά της και μέσα από αυτά να πραγματοποιεί τη δική της επανάσταση, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από εξέγερση και ανάγκη για ελευθερία. Καυτηριάζει τους περιορισμούς που θέτει μια ανδροκρατούμενη κοινωνία στο φύλο της. «Όχι να υπάγω να ησυχάσω, επειδή δεν ηθέλησαν οι συγγενείς μου, όχι να υπανδρευθώ, διατί εγώ δεν ήθελα, έπρεπε λοιπόν να μείνω δια παντός εις το σπήτι. Δια παντός εις το σπήτι! Α! Τούτος ο στοχασμός με έκανε να τρομάζω˙ εγώ έβλεπα πως τούτο το σπήτι εξ αποφάσεως ήθελε μου προξενήσει γλίγωρον και κακόν θάνατον. […] Τί λοιπόν, έλεγα με τον εαυτόν μου, έχω να αποθάνω και ν’αποθάνω χωρίς να κάμμω καλόν; Χωρίς να εκπληρώσω εκείνο το τέλος δια το οποίον βάνει ο θεός τον άνθρωπον εις τον κόσμον; Δυστυχισμένη Ελίζα!
Τελικά, η Ελισάβετ, λύγισε μπροστά στην συνεχή πίεση της οικογένειας και αποφάσισε να παντρευτεί, θεωρώντας ότι έτσι θα κατάφερνε τουλάχιστον να φύγει από το πατρικό σπίτι, που για εκείνη ήταν φυλακή.