Κυκλοφορία του Φοίνικα
Ο Φοίνικας καθιερώθηκε να ισοδυναμεί με το 1/6 της μεταλλικής αξίας του ισπανικού δίστηλου, που κυκλοφορούσε ευρέως τότε στον ελλαδικό χώρο. Με το διάταγμα αυτό τέθηκαν σε κυκλοφορία τέσσερις εκδόσεις: ο αργυρός φοίνικας, το χάλκινο λεπτό με πολλαπλάσια τα πεντάλεπτα και τα δεκάλεπτα. Το 1830 κυκλοφόρησε και το εικοσάλεπτο.
Το Εθνικό Νομισματοκοπείo, το οποίο εξέδωσε τα νομίσματα, ιδρύθηκε στην Αίγινα, και λειτούργησε πιθανότατα στο ισόγειο του Κυβερνείου. Η πρόσθια παράσταση όλων των νομισμάτων της Καποδιστριακής περιόδου αναπαριστά στο κέντρο το μυθικό πουλί Φοίνικα να αναγεννάται μέσα από φλόγες με τα φτερά απλωμένα, στεφανωμένος με σταυρό και ακτίνες φωτός.
Πρόσθια όψη: Αναγεννημένος Φοίνικας, πάνω από το κεφάλι του σταυρός και αριστερά του ακτίνες ηλίου. Περιφερειακά υπάρχει η επιγραφή: “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ”, ενώ στο κάτω μέρος αναγράφεται το έτος κήρυξης του Αγώνα για Ανεξαρτησία (1821) με ελληνικά γράμματα: “αωκα”.
Οπίσθια όψη: Αξία νομίσματος “1 ΦΟΙΝΙΞ”, εντός κλάδων ελιάς και δάφνης που δένονται στο κάτω μέρος με ταινία. Περιμετρικά υπάρχει η επιγραφή: “ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ” και η ημερομηνία έκδοσης.
* Αργυρός Φοίνικας,
Συλλογή Μουσείου Καποδίστρια