Το ερευνητικό πρόγραμμα «Δράσεις για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του Μουσείου Καποδίστρια:
α) Ψηφιακή Προβολή Ιστορικού Κτήματος οικίας Καποδίστρια
β) Ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, τα Επτάνησα και η Επανάσταση του 1821»
υλοποιείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ιόνια Νησιά 2014-2020» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Μουσείο Καποδίστρια-Κέντρο Καποδιστριακών Μελετών υλοποίησε αυτή τη πράξη στο διάστημα 2019-2021 υλοποιώντας τους καταστατικούς του στόχους που είναι η διάσωση, ανάδειξη και προβολή του έργου του Ιωάννη Καποδίστρια. Έθεσε ως στόχο τη γεφύρωση της νέας ιστορικής έρευνας με την ανάγκη διεύρυνσης του κοινού στο οποίο απευθύνεται το Μουσείο ως σύγχρονος μουσειακός φορέας, εστιάζοντας όχι μόνο στη μόνιμη συλλογή του αλλά και στο ίδιο το κτήμα και το κτίσμα που είναι πλέον η έδρα του. Στο έργο, χρηματοδοτήθηκε με 256,750,00 ευρώ και υλοποιήθηκε μέσω τριών υπο-έργων, μέσω αυτεπιστασίας και ανάδειξης αναδόχου με διαγωνιστικές διαδικασίες.
Το έργο οργανώθηκε πάνω σε δύο θεματικούς άξονες που παρουσιάζονται στον νέο ψηφιακό κόμβο του Μουσείου:
Α. τη δράση των Επτανησίων κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα
Β. την ιστορία της αγροικίας των Καποδίστρια στην Κουκουρίτσα.
Και οι δύο άξονες πατούν σε νέα ερευνητικά δεδομένα που προέκυψαν από τη μελέτη, τεκμηρίωση και ανάδειξη αρχειακού υλικού, καθώς και από επιτόπια έρευνα για την τοπογραφική καταγραφή και βοτανολογική μελέτη. Αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες, ο ψηφιακός κόμβος ξεφεύγει από τους περιορισμούς ενός παραδοσιακού αρχείου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό εργαλείο. Οι ψηφιακές ιστορίες αφηγούνται τη δράση Επτανησίων κατά την προεπαναστατική περίοδο, αλλά και την ενασχόληση διαδοχικών γενεών της οικογένειας Καποδίστρια με ένα παραγωγικό κτήμα στη Μέση Κέρκυρα. Οι δύο αυτές ενότητες ξεδιπλώνουν νέες προσεγγίσεις για την κατανόηση του κορυφαίου ιστορικού γεγονότος που ήταν η Ελληνική Επανάσταση αλλά και για την αγροτική και οικονομική ιστορία της Κέρκυρας εκείνης της εποχής.
Με την ανάπτυξη σύγχρονων εποπτικών μέσων εμπλουτίζεται η επίσκεψη στο Μουσείο, τόσο για τους επισκέπτες στον χώρο όσο και για εκείνους που επισκέπτονται το Μουσείο ψηφιακά. Το περιεχόμενο του κόμβου -κείμενα, εικονογραφικό υλικό, βίντεο, ηχογραφήσεις, διαγράμματα- προσφέρεται για αξιοποίηση σε εκπαιδευτικά σενάρια ενώ ο ιστορικός κήπος της Κουκουρίτσας προβάλλεται ως νέο τοπόσημο που μιλά για τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά των Επτανήσων.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Φορέας υλοποίησης: ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ – ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
Σχεδιασμός και συγγραφή σεναρίων: Ιουλία Πεντάζου, Επίκουρη καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ερευνητές/Ιστορικοί: Στέφανος Βαμιεδάκης, Δημήτρης Ζυμάρης, Στάθης Πουλιάσης.
Επιστημονική επιμέλεια – παρακολούθηση Ιστορικών: Χρήστος Λούκος, Ομότιμος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Συγγραφή κειμένων/έρευνα εικονογραφικού υλικού: Μάγια Χαραλαμποπούλου, Ιστορικός
Βοτανική έρευνα: Ηλέκτρα Κανέλλου, Γεωπόνος
Αρχιτεκτονική αποτύπωση κήπου: Δημήτρης Γιαννούλης, Αρχιτέκτονας
Επιστημονική επιμέλεια – παρακολούθηση βοτανικής έρευνας: Όλγα Μπακιρτζή, Αρχιτέκτονας τοπίου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
Φωτογράφος: Ανδρέας Σαντρουζάνος
Γραφιστική επιμέλεια: Tool
Υλοποίηση: Radiant Technologies
Έλεγχος κειμένων: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας
Μετάφραση κειμένων: Steve Lever
Συντονισμός έργου: Ελένη Σταμπόγλη, Ιστορικός